راهنما خرید قابلمه

ظروف پخت و پز مانند قابلمه و ماهی تابه از اقلام غیر قابل چشم پوشی خرید جهیزیه به حساب می ایند. البته این دسته از ظروف به دلیل نقش مستقیمی که در سلامتی ادم ها دارند، به طور خاص اهمیت شان بیشتر می شود. پس قبل خرید سرویس پخت و پز حتما ضرورت داره تا اطلاعات خودمان را بیشتر کنیم. در بازار انواع مختلفی از سرویس های قابلمه وجود دارد که در ادامه بیان شده است.

برای دیدن انواع قابلمه در سایت ودینگو کلیک کنید

  • استيل ضدزنگ

استيل ضد زنگ انتقال حرارت خوبي ندارد. براي اينكه هادي خوبي براي حرارت شود، در كف، لايه‌اي ضخيم از آلومينيوم يا مس بين دو صفحه‌ي استيل ضدزنگ قرار مي‌دهند. پخت غذاهاي با اسيديته بالا موجب آزاد سازي فلزاتي چون نيكل، آهن و كلر مي‌شود.طبخ غذا در اين ظروف نياز به روغن دارد. در غير اينصورت امكان سوختن غذا و يا چسبيدن آن به ظرف وجود دارد.

يكي از مهمترين نكات در هنگام خريد اين نوع ظروف،كيفيت استيل ضد زنگ استفاده شده است. بهترين نسبت براي قابلمه و ماهي‌تابه ۱۸/۱۰ است. ۱۸ نشان‌دهنده درصد كروم است.كروم از خوردگي و زنگ زدن جلوگيري مي‌كند. ۱۰ نشان‌دهنده درصد نيكل است كه ظاهري براق و نقره‌اي به ظرف مي‌دهد.

  •  ظروف چدني

يكي از قديمي ترين مواد مورد استفاده در ظروف پخت و پز، چدن است. حتي وسايل آشپزخانه گران‌قيمت نمي‌توانند از لحاظ حفظ و انتشار‌گرما با چدن به رقابت بپردازند. قبل از اينكه وسايل آآشپزي نچسب اختراع شود، ظروف چدني نچسب وجود داشتند اما نه به صورت آماده مانند ساير ظروف نچسب امروزي، بلكه با فرآيند سيزنينگ مي‌توان آن‌ها را نچسب ساخت.

مراحل سيزنينگ بسيار ساده است و به تجهيزات خاصي نياز ندارد. درابتدا مقدار كمي روغن به سطح ظرف چدن اضافه مي‌كنيم كه باعث ايجاد پيوند پليمري بين آهن و روغن مي‌شود. سپس ظرف و روغن را حرارت داده تا روغن دود شود (در اينجا كربونيزه شدن اتفاق مي‌افتد). اين اتفاق موجب ايجاد زنگاره ‌اي سياه از كربن به دور ظرف شده كه خاصيت نچسب بودن به آن مي‌بخشد.

امروزه تعدادي از توليدكنندگان براي رفاه حال مصرف كنندگان، پيش سيزنينگ  انجام مي‌دهند. اگر ظروف چدني نشاني از زنگ زدگي پيدا كرد، مي‌توان آن قسمت را با مخلوطي از شن و ماسه و روغن‌هاي گياهي مالش داده سپس  شست و شو دهند. در بعضی موارد نیز سطح خارجي ظروف چدني براي زيبايي بيشتر و تنوع رنگ با سراميك لعاب داده می شوند.

  • ظروف مسی

يكي از گران‌ترين و در عين حال كاربردي‌ترين ظروف، ظروف مسي است. اين ظروف حرارت را از اجاق به راحتي به غذا منتقل مي‌كند به همين دليل، اين ظروف را براي اجاق‌هاي القايي استفاده نمي‌كنند. ظروف مسي به راحتي اكسيد شده و با مواد غذايي تركيب مي‌شود. به همين دليل پوشش‌هايي مانند قلع و استيل برروي اين ظروف قرار دارد.

 

از خريد ظروف مسي ارزان اجتناب كنيد. زيرا مس را فقط به صورت لايه‌اي نازك در كف ظرف استفاده كردند كه اين باعث توزيع حرارت يكنواخت و موثر نمي‌شود. ظروف مسي واقعي حرارت را به‌طور يكنواخت به بدنه و كف ظرف انتقال مي‌دهند. به طور كلي سه نوع ظرف مسي داريم :

۱۰۰% مس ،داشتن هسته مسي، انتها مسي

  • سراميک

سرامیک در واقع نوعی ورنی است. به ظروف سرامیکی ظروف اکولوژیک یا سبز گفته می‌شود. این روکش نچسب، دقیقا مثل تفلون است با این تفاوت که حاوی ترکیب مضر موجود در تفلون نیست. روکش‌های سرامیکی در مقابل فرسایش و خوردگی، خراشیدگی و ساییدگی تا حدی مقاوم هستند اما وقتی آسیب دیدند، چون جنس زیرین آنها آلومینیوم است، احتمال آلوده و مسموم‌شدن موادغذایی پخته شده درون آنها بالاست و باید کنار گذاشته شوند. قیمت ظروف سرامیکی بالاتر از سایر ظروف پخت است به همین دلیل باید در نگهداری آنها دقت فراوان داشت تا آسیب نبینند. البته طول عمر روکش سرامیکی به نحوه استفاده از ظرف، میزان استفاده و نحوه شستشوی آن هم بستگی دارد.

  • ظروف نچسب

ظروف نچسب اغلب از جنس الومينيوم مي‌باشد. اين ظروف از ساير ظروف موجود سبك تر است و همچنين روغن كمتري براي پخت و پز مصرف مي‌شود. هنگام خريد ظروف نچسب، يكي از مواردي كه بايد در مورد آن تصميم‌گيري كنيد انتخاب نوع روكش اين ظروف است. همه‌ي ظروف نچسب موجود در بازار جزو يكي از سه دسته زير است :

PTFE ، سراميك، گرانيت

PTFE

يادآور برند تفال است كه از روكش تفلون براي ظروف خود استفاده مي‌كند. اما ظروف تفلون حاويPFOA مي‌باشد. باوجود آنكه ثابت شده است كه خطر قرارگرفتن درمعرض مواد‌شيميايي ازظروف پخت‌و پز بسيار پايين است، اما هنوز امكان ابتلا به سرطان و بيماري‌هاي ديگر وجود دارد. به همين دليل تعداد قابل توجهي از مردم از اين ظروف استفاده نمي‌كنند. امروزه بسياري از سازندگان ظروف پخت و پز از روكش‌هاي نچسب عاري از PFOA , PTFE   استفاده مي‌كنند.

سراميك

سرامیک در واقع نوعی ورنی است. به ظروف سرامیکی ظروف اکولوژیک یا سبز گفته می‌شود. این روکش نچسب، دقیقا مثل تفلون است با این تفاوت که حاوی ترکیب مضر موجود در تفلون نیست. روکش‌های سرامیکی در مقابل فرسایش و خوردگی، خراشیدگی و ساییدگی تا حدی مقاوم هستند اما وقتی آسیب دیدند، چون جنس زیرین آنها آلومینیوم است، احتمال آلوده و مسموم‌شدن موادغذایی پخته شده درون آنها بالاست و باید کنار گذاشته شوند. قیمت ظروف سرامیکی بالاتر از سایر ظروف پخت است به همین دلیل باید در نگهداری آنها دقت فراوان داشت تا آسیب نبینند. البته طول عمر روکش سرامیکی به نحوه استفاده از ظرف، میزان استفاده و نحوه شستشوی آن هم بستگی دارد.

بعد از پوشش تفلون، پوشش سراميكي وارد بازار شد كه به مراتب سخت تر از تفلون است و در برابر سايش و ضربه‌ي كفگير و قاشق فلزي ديرتر آسيب مي‌بيند. اين اتفاق، سلامت و بهداشت پوشش سراميكي را بسيار زياد كرده است. اما موضوع مهم اينجاست كه پوشش سراميك با هر برندي بعد از مدتي استفاده، نچسبي خود را از دست مي‌دهد.

بنابراين به سراغ پوششي مي‌رويم كه مزاياي هر دو را يك جا پوشش دهد و معايب هردو را به حداقل برساند. شايد بهترين گزينه براي برآوردن اين خواسته ي ما پوشش گرانيت باشد.

گرانيت

پوشش گرانيتي هيچ ارتباطي با سنگ گرانيت ندارد. تنها به دليل ظاهر مشابهي كه دارند اين نام براي اين پوشش انتخاب شده است. گرانيت نه تنها تركيبي از مزاياي تفلون و سراميك است بلكه به لحاظ ساختاري هم ادغام هر دو پوشش است. به اين گونه كه نخستين لايه داخل سرويس قابلمه گرانيتي و تابه گرانيتي،PTFE (تفلون) است و دانه هاي رنگي كه به صورت پراكنده داخل ظرف گرانيتي ديده مي‌شود دانه هاي سخت سراميك است. اين پوشش روي سطح داخلي ظرفي از جنس آلومينيوم خالص، آلومينيوم آلياژي يا استيل قرار مي‌گيرند.

پوشش گرانيتي داخل قابلمه، نچسبي خوب و ماندگاري بيشتر نسبت به سراميك، مقاومت بيشتر در برابر سايش نسبت به تفلون، همچنين مشخصات بهداشتي بهتري نسبت به تفلون دارد.

علاوه بر طبقه بندی قابلمه ها از نظر جنس، تنوع بسیاری در طرح ها و رنگ ها وجود دارد که عروس خانم ها براساس سلیقه خودشان خرید را انجام می دهند.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *